Toon Teeken

Van Toon Teeken is een verzameling kunstwerken in de voorraad van Galerie JoLi aanwezig, waaronder onderstaande kunstwerken.

“Ik schilder om mijn relatie tot de dingen en de wereld op te helderen”, aldus Toon Teeken. De kunstenaar, schilder en tekenaar, geboren in 1944 te Heerlen, verwerkt in zijn tekeningen, gouaches en schilderijen de verhoudingen tussen zijn innerlijke belevingswereld en de waarneming van de dwaze buitenwereld. Hiervoor gebruikt Teeken nieuwe symbolen en clichébeelden, waaraan hij nieuwe betekenissen toevoegt.

Zijn inspiratie haalt Teeken, die van 1962 tot 1966 aan de Stadsacademie voor Toepaste Kunsten en van 1968 tot 1971 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht studeerde, uit taal, letters, tekens, foto’s van dansers en afbeeldingen van vooraanstaande kunstenaars en musici. Deze inspiratiebronnen gebruikt hij om het veelgebruikte credo ‘Less is more’ te ontduiken; zijn wervelende wereld van mensen, dieren, stripfiguren en Pinokkio in levendige kleuren beeldt Teekens credo ‘More is more’ uit.

De reizen die de kunstenaar naar Afrika en Suriname heeft gemaakt, hebben ervoor gezorgd dat hij nieuwe motieven en composities ging toepassen in zijn creaties. Zo werden zwarte mannen met maskers en attributen al dansend en vechtend afgebeeld aan de horizon van het Afrikaanse landschap. Kleuren uit het Surinaamse oerwoud werden hierin gecombineerd met de beeldcompositie van de Italiaanse renaissance en de barokkunst in Rome en Florence.

Een andere inspiratiebron voor Teeken zijn de overzichtstentoonstellingen van schrijver en kunstenaar Marcel Broodthaers in Brussel. Met het gedachtegoed van deze opmerkelijke beeldend en taalkunstenaar voelt Teeken zich namelijk verbonden. Vandaar dat hij het portret van Broodthaers meerdere malen heeft verwerkt in zijn schilderijen.

Bij onder meer het Museum Het Valkhof in Nijmegen, het Stedelijk Museum te Schiedam, de Stadsgalerij Heerlen, het Bonnefantenmuseum te Maastricht en de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft Teeken zijn werk geëxposeerd. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van musea, bedrijven en instellingen, waaronder het Centraal Museum Utrecht en het Museum van Bommel van Dam in Venlo. Over de kunstenaar zijn verschillende boeken geschreven, zoals ‘More is More’ uit 2006, maar zelf werkt hij ook al meer dan veertig jaar aan fotoboeken. Teeken, die in 1978 de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst ontving, woont en werkt tegenwoordig in Maastricht.

Voor meer informatie zie de website van Toon Teeken.

Scroll naar boven