Jacobien de Rooij

“Meesteres over het krijt is zij” — Jeanne Prisser, De Volkskrant, 2015

Jacobien de Rooij (Rotterdam, 1947) studeerde in 1970 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Sedert vele jaren woont en werkt zij in Haarlem. Zij is een kunstenaar die inmiddels een grote hoeveelheid indrukwekkende, monumentale tekeningen heeft gemaakt. Zij sluit aan bij de traditie van Nederlandse landschapsschilders en voegt daar in maatvoering en materiaalgebruik het hare aan toe. “Meesteres over het krijt is zij”, en “natuur-die-de-natuur-overstijgt” aldus Jeanne Prisser in de Volkskrant, 2015. Opvallend is dat ondanks het schijnbare realisme van haar werk, ze nooit iets natekent. Al haar werk is een verbeelding van de waarneming naar de natuur. Haar werk is vertegenwoordigd in tal van museale en institutionele collecties waarbij de verwerving van een vijftal van haar werken door het Rijksmuseum te Amsterdam in 2019 als een bekroning van haar kunstenaarschap kan worden gezien.

Voor meer informatie zie de website van Jacobien de Rooij.

Nieuwe editie van het boek ‘Kijk dan!’

Onlangs verscheen de nieuwste en uitgebreide editie van “Kijk dan! De tekeningen van Jacobien de Rooij”. Het boek is hardcover gebonden, omvat 106 pagina’s op het royale formaat van 290 x 290 mm. Het boek bevat een beschouwing door Alex de Vries waarin uitgebreid wordt ingegaan op de ontwikkelingen in het werk van Jacobien de Rooij. Naast werken uit de periode vanaf 1987 bevat het boek vooral veel recent werk tot en met 2021. Het boek is te koop voor € 35,- in de galerie.

Met haar geraffineerde techniek met softpastels weet zij illusies van diepte en ruimte te scheppen. De ongemeen knappe vertaling van een echt gezien landschapsonderdeel naar een werk dat zelfstandig in al zijn glorie floreert is van een unieke onderscheidende kwaliteit. Jacobien werkt vanuit waargenomen plekken in de natuur en vertaalt geselecteerde beelden naar magistrale kleurige tekeningen. Alles lijkt op een sensibele manier onder controle. De pasteltekeningen nodigen uit tot lange beschouwing en eindeloos ontdekken. Virtuositeit in krijt! (tekst Arno Kramer)

Scroll naar boven