Expositie Natuur Inspiraties!

Expositie Natuur Inspiraties!

Zondag 11 september 2022 was de opening van de expositie Natuur Inspiraties! in aanwezigheid van de kunstenaars. De expositie is tot en met zondag 13 november te bewonderen. Drie kunstenaars die hun inspiratie uit de natuur halen en dit ieder op eigen wijze verbeelden; Janus Metsaars, José op ten Berg, Uwe Poth.

Natuur Inspiraties! nu te zien van 11-9-2022 t/m 13-11-2022, elke zaterdag en zondag geopend van 13-18 uur, alle andere dagen op afspraak. Welkom!

Janus Metsaars

In de vrije natuur vind ik veel inspiratie voor mijn werk. Landschappelijke ruimten, zee, aarde, regen, lucht vinden allemaal een weg in mijn schilderkunst. Ik ben vooral geïnteresseerd in processen, zoals bijvoorbeeld hoe een stroom water haar weg vindt door modder en zand, hoe een wolkenlucht verglijdt over een spiegelende vijver of openbreekt voor een helder blauwe lucht. Dergelijke indrukken vertalen zich nooit direct in een schilderij. Het is eerder zo dat ze zich als associaties aandienen tijdens het schilderen en dat ze het werk dan hun vorm en kleur geven. Soms buigt een werk af in een geheel andere richting en kan een schilderij dat een ruimtelijk, landschappelijk gevoel oproept ineens de suggestie wekken van een glinsterende waterplas.

Janus Metsaars, Pigment, zand, binder

José op ten Berg

Haar reizen naar Spitsbergen, Antarctica en Groenland zijn de oorsprong van haar fascinatie voor het ijs en de landschappen die ze daar heeft gezien, overdonderend, groot en imposant. Reizen, zowel reële als fictieve, vormen sindsdien de belangrijkste inspiratiebronnen van haar werk. Door op haar atelier alle onderdelen, licht, lucht, ijs, vorm en kleur te ontrafelen kan ze haar reizen vertalen naar beelden.

José werkt voornamelijk met ei-tempera op doek.

José op ten Berg, Landmannalaugar, ei-tempera op doek

Uwe Poth

,,Ik maak de onverborgenheden zichtbaar”, zegt Uwe Poth over zijn werk. ,,Bewust zeg ik niet ‘waarheid’, want dat woord is te hard. De kijker mag zelf ontdekken. Soms ontwaren mensen na jaren nog iets nieuws.”

Uwe Poth heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Doceerde op kunstacademies, exposeerde landelijk en internationaal, zijn werk is aangekocht door musea wereldwijd, door overheden en – naar verluidt – door leden van het koninklijk huis.

Het werk van Poth drukt zijn levensvisie uit: ,,Alles in de wereld is er altijd, ook het verleden. Je moet er alleen open voor staan. Dat wil ik met schilderijen laten zien. Wij mensen zijn altijd zo aan het streven terwijl we er al zijn. Mijn boodschap is dus heel optimistisch.”

(teksten uit een artikel van De Gelderlander, Anne Nijtmans 02-02-18).

Scroll naar boven