Jan Goossen, beeldbouwer

 Jan Goossen (1937-2005) was beeldhouwer, leraar en omgevingskunstenaar. Het werk van Goossen is op diverse plekken in Nederland in de openbare ruimte te zien.

“De beeldende kunst is visueel en moet als zodanig ervaren worden. Literatuur kan men omschrijven; plastiek niet. De kunstenaar is iemand die door middel van de materie uitdrukking geeft aan wat sterk in hem aanwezig is. Dit gevoel, deze emotie staat in verband met de wijze waarop hij in het leven staat. Het werk is aldus gevoelsmatig ontstaan, is vorm geworden levensgevoel. Iedereen die de plastiek ziet, zal er op een andere manier door worden aangesproken of ook niet.”

Hij nam deel aan vele tentoonstellingen zoals de Biënnale beeldenpark Middelheim, Antwerpen (1971 en 1982), Amstelpark, Amsterdam (1975 en 1981), ‘Klein plastiek’, Van Gogh Museum, Amsterdam (1975), ‘Beelden in het Stadswandelpark’, Eindhoven (1982) en tentoonstellingen in het Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch (1989 en 1994).

Een bekend beeld van hem is ‘Piramide’ bij de ingang van het Gaasperpark in Amsterdam. Hij maakte ook werken voor Shell in Rijswijk (1969) en voor de Rijksgebouwendienst in Zuidwolde (1974). ‘East Jesus Country Revisited’ staat voor het Ir. Ottenzwembad in Eindhoven , ‘Septum (in gesprek met de vorigen)’ staat in het Stadswandelpark naast de stadsschouwburg in Eindhoven, ‘Running Squares’ in de gemeente ’s-Hertogenbosch aan het Maximakanaal in het Kanaalpark, het ‘Maasbeeld’ bij de Maasbrug aan de route Heusden-Wijk en Aalburg, ‘Tree of Learning’ op het voorplein van het Carolus Borromeus College in Helmond en ‘Donjon’ voor het gebouw van de Rabobank in Vlijmen, gemeente Heusden. Daarnaast is zijn werk in collecties van musea, tuinen en huizen van particulieren terug te vinden.

Scroll naar boven