Gerda Kruimer

Gerda Kruimer

De kunstwerken van Gerda Kruimer zijn veelal gebaseerd op een identiek raster of zijn variaties op een type, teruggebracht tot de essentie. In haar werken onderzoekt zij vooral het raster zelf als drager van betekenis en inhoud. Structuren, patronen, systemen, perceptie, de interactie tussen binnen- en buitenruimte, licht en schaduw, zijn elementen die een ruimtelijk bewustzijn weerspiegelen dat haar werken kenmerkt. Met haar constructieve aanpak creëert zij in haar werken een open ruimtelijkheid in horizontale en verticale lijnen. (meer tekst onder de foto’s)

Gerda Kruimer woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Tekenen eerste graad en Kunstgeschiedenis aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Monumentaal aan de Gerrit Rietveld Academie in
Amsterdam. Sinds haar studies exposeert zij regelmatig in Nederland en het buitenland. Als initiator en kunst curator maakt zij beeldende kunst tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zij maakt tekeningen, schilderijen, drie-dimensionale werken, installaties en kunst in opdracht. Haar werk bevindt zich in publieke en private collecties.

Visueel denken

Verschillende werken van Gerda Kruimer zijn gebaseerd op een identiek raster of zijn variaties op een type, teruggebracht tot de essentie. In haar werken onderzoekt zij vooral het raster zelf als drager van betekenis en inhoud. Structuren, patronen, systemen, perceptie, de interactie tussen binnen- en buitenruimte, licht en schaduw, zijn elementen die een ruimtelijk bewustzijn weerspiegelen dat haar werken kenmerkt. Met haar constructieve aanpak creëert zij in haar werken een open ruimtelijkheid in horizontale en verticale lijnen. Als je je mentaal afstemt, kun je je tussen die lijnen bewegen.

Gerda Kruimer verbindt in haar werk het zichtbare met het onzichtbare, beeld met verbeelding. Haar kunst is van een hoog abstractieniveau en roept allerlei filosofische vragen op. Tegelijkertijd is het zo down to earth mogelijk.` Inspiratie vindt ze onder andere in stedelijke architectuur en design.

Tentoonstelling Poetic Systems
In deze tentoonstelling toont Gerda Kruimer werken uit de 3D Soft Grids serie, de Punatics serie en tekeningen. Gefascineerd door het raster van het oranje afzetgaas, een bouwmateriaal dat wordt gebruikt bij constructiewerkzaamheden, begon zij de 3D Soft Grids te maken. De werken uit de 3D Soft Grids serie zijn een poging om ruimte te creëren door middel van een identiek raster. Het spanningsveld tussen de rasters in de 3D Soft Grids onderzoekt zij ook in het platte vlak in de recent gemaakte tekeningen. Zowel de tekeningen als de 3D Soft Grids serie, laten de mogelijkheid aan keuzes binnen het gegeven van het raster zien. Bijvoorbeeld: waar snijd je het raster af, welke marges gebruik je binnen het kader van het papier en ga je door tot aan de rand? Welke maat moet het raster krijgen, wat moet de kijkrichting worden en welke kleuren werken goed bij elkaar? Alle keuzes zijn uiteindelijk beeldbepalend in de zoektocht naar de beoogde wisselwerking tussen de verschillende lagen rasters. De titel van de kleine schilderijen uit de Punatics serie is een verwijzing naar een gebied waar mensen om economische redenen huisjes bouwen op een lavavlakte. Ze zijn gemaakt n.a.v. de verwondering over een waarneming. Teruggebracht tot de essentie verwijzen de werken uiteindelijk naar niets anders dan naar zichzelf.

Informatie: www.gerdakruimer.nl

Scroll naar boven